Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İstanbul'da Büyük Dönüşüm: Güngören'de 1930 Konut ve İş Yeri Anahtar Teslimi, Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni”ne katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da törende dua etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İstanbul'da Büyük Dönüşüm: Güngören'de 1930 Konut ve İş Yeri Anahtar Teslimi, Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni”nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada, Güngören Millet Bahçesi, ilçe emniyet müdürlüğü binası ve Ay Yıldız İlköğretim Okulu'nun açılışlarını gerçekleştireceklerini belirterek, şunları kaydetti:
"35 bin 655 metrekare alanı kapsayan millet bahçemiz, yürüyüş ve bisiklet yollarıyla, ağaçları, yeşil alanları, millet kıraathanesiyle maşallah göz dolduruyor. Toplam 3 bin 650 metrekare alana sahip ilçe emniyet müdürlüğü binamızı, nizamiyesiyle birlikte bugün resmen hizmete alıyoruz. Güngören'deki yavrularımızın nitelikli bir eğitim alacağı Ay Yıldız İlköğretim Okulumuzla önemli bir ihtiyacı gideriyoruz. Yine bugün Tozkoparan Mahallemizde yapımı tamamlanan 768'i konut, 30'u iş yeri olmak üzere toplam 798 bağımsız bölümün anahtarlarını hak sahibi kardeşlerimize teslim ediyoruz."
“2027'nin yaz aylarında 1930 bağımsız bölümün teslimini yapmış olacağız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, devam eden çalışmalara dikkati çekerek, şu ifadelere yer verdi:
“Aynı şekilde 1077'si konut, 55'i iş yeri olmak üzere 1132 bağımsız bölümden oluşan Tozkoparan 4. Etap birinci ve ikinci kısımların da temellerini atacağız. Böylelikle inşallah 2027'nin yaz aylarında 1845'i konut, 85'i iş yeri olmak üzere toplam 1930 bağımsız bölümün teslimini yapmış olacağız. Unutmayın iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte güçlü olacağız. Söz uçar, eser kalır. 'Dirençli İstanbul' hedefimize bir adım daha yaklaşacağız. Her biri titiz bir çalışmanın, yoğun bir gayretin, meşakkatli bir sürecin ürünü olan bu eserlerde emeği geçen herkesi gönülden tebrik ediyorum."
“208 bin 915 konut ve iş yerinin dönüşüm süreci devam ediyor”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da devreye aldıkları bazı kentsel dönüşüm rakamlarını paylaşmak istediğini dile getirerek, konuşmasına şöyle devam etti:
"Gaziosmanpaşa'da mahallelerimizi yeniden inşa ettik. Binlerce kardeşimizi güvenli ve konforlu yuvalarına kavuşturduk. Esenler'de 60 bin konutluk dev bir dönüşüm hamlesiyle yeni bir şehir kuruyoruz. Zeytinburnu'ndaki Telsiz ve Beştelsiz mahallelerinde modern, kullanışlı yeni yaşam alanları oluşturduk. Fatih'te, Bağcılar'da, Tuzla'da, Kartal'da, Pendik'te ve İstanbul'un 39 ilçesindeki 963 mahallenin tamamında gerçekleştirdiğimiz projelerle tarih yazdık. 2012'den bugüne İstanbul'da 923 bin konut ve iş yerinin dönüşümünü hamdolsun tamamladık. Halihazırda 208 bin 915 konut ve iş yerinin dönüşüm süreci devam ediyor. İstanbul'da 5 milyon 579 bin metrekare alanda 34 millet bahçemizi hizmete açtık."
“Ülke genelinde 2 milyon 317 bin bağımsız birimi dönüştürüyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul'da 1 milyon 17 bin konut ve iş yerini dönüşüm kapsamına aldık. Şu an 63 bin ev ve iş yerinin dönüşümü Yarısı Bizden kampanyasının sunduğu avantajlarla sürüyor. Şu noktaya özellikle dikkatinizi çekmek isterim. Ülke genelinde 2 milyon 317 bin bağımsız birimi dönüştürüyoruz. 86 milyon el ele verecek, inşallah bu süreci başarıyla yöneteceğiz." diye konuştu.
Bakan Kurum: “Bu aziz şehri deprem tehdidinden kurtaracağız"
Deprem tehdidini ortadan kaldırmak için gece gündüz çalışacaklarını dile getiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise "Biz şu anda bir Avrupa ülkesi büyüklüğündeki projeyi, 11 ilimizde, 3 bin 500 şantiyede çalışan işçi, emekçi, mimar, mühendisle birlikte yapıyoruz. Oradan edindiğimiz tecrübeyi, birikimi, başta İstanbul olmak üzere 81 ilimize yayacağız. İstanbul'da, Anadolu Yakası'nda ve Avrupa Yakası'nda vatandaşlarımızın oturacağı kiralık konutlar yapacağız. Vatandaşlarımızın bizden beklediği projeleri, 39 ilçede, 964 mahallede yapmaya çalışacağız. İstanbul'umuzu kimsenin insafına terk etmeyeceğiz. Birileri istese de istemese de dün deprem bölgesinde nasıl 250 bin konutu yaptıysak, bugün de Güngören'de yüzlerce yuvayı teslim ettiysek, İstanbul'un her yerinde yüz binlerce yuvayı teslim edecek ve bu aziz şehri deprem tehdidinden kurtaracağız." şeklinde konuştu.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, dua etti
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise törende dua ederek, şu niyazda bulundu:
“Ya Rabbi, bizlere nice nimetler verdin. Vermiş olduğun nimetlerden dolayı sana hamd ediyoruz, şükrediyoruz. Hamdimizi, şükrümüzü kabul eyle ya Rabbi. İlahi ya Rabbi, yüce kitabında buyuruyorsun ki ‘İnsana ancak ve ancak çalıştığının karşılığı vardır.’ Bu yüce vade bizleri nail kıldığın için sana sonsuz şükürler olsun ya Rabbi.
İlahi ya Rabbi yine yüce kitabında buyuruyorsun. ‘Her zorluğun ardından muhakkak bir kolaylık vardır.’ İlahi ya Rabbi zorluklarımızı aşarak, bizlere kolaylıklar nasip ederek, bu güzel mekanları milletimiz ve kardeşlerimiz için yapmamızdan dolayı sana şükrediyoruz. Şükürlerimizi kabul eyle ya Rabbi.
İlahi ya Rabbi, Habibin Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.s)’in duasıyla sana dua ediyoruz. Ya Rabbi işlerimizi kolaylaştır, zorlaştırma ve hayırla tamamlamayı nasip eyle. Şu an da açılışını yapmış olduğumuz yuvalarımızı, evlerimizi, anahtar teslimiyle teslim ettiğimiz kardeşlerimize; huzurlu, hayırlı, bereketli ömürler nasip eyle ya Rabbi. Evlerinde, yuvalarında en güzel bir şekilde huzur içinde yaşamalarını nasip eyle ya Rabbi. Yeni yapılacak olan mekanlarda bizlere kolaylıklar nasip eyle ya Rabbi.
Bu mekanların yapılmasında emeği geçen işçisinden mimarına, hepimizin bütün geçmişlerimizin ruhlarını şad eyle ya Rabbi. Şehrimizi, ilçemizi, milletimizi, devletimizi her türlü afetlerden, felaketlerden, depremden, yangından, selden muhafaza eyle ya Rabbi. Birliğimizi ve beraberliğimizi daim eyle.”
Duanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, katılımcılarla birlikte ilçede yapımı tamamlanan eserlerin kurdele keserek açılışını yaptı.